dijous, 29 de desembre del 2011

Aprofitament del combustible


Normalment a les llars de foc tancades, els  solen  donar un tiratge que asseguri que hi hagi un corrent d'aire suficient que renovi l'oxigen. Això fa que no s'acumulin gasos ni fums a la cambra de combustió , i el vidre costi mes d´embrutar-se. Representa que es perd una gran quantitat de l'energia generada. Si el tub del fum esta aïllat (de doble capa) i surt directe a l'exterior es pot perdre més del 40 % . En els temps i la zona geogràfica en què estem, i a l'estar a una temperatura agradable l'interior de les cases,  la despesa durant els 4 mesos més crus de l'hivern (novembre, desembre, gener  i febrer) és molt important. Encara que hi ha poques cases que funcionen amb la calefaccio de llenya ,  als qui en tinguin els  pot interessar com d'una manera ben fàcil, comprovaran que la llenya dura el doble de temps a gastar-se i la temperatura al no tenir tan fàcil la sortida, es transmet a l'exterior. El més sorprenent és que els gasos i fums que recirculen per la cambra de combustió, s'impregnen als troncs transfonmant-se en carbó, encara que sigui XOP .
Per poder dur a terme tal aplicació, el vidre de la porta ha d´estar integre ,sense cap esquerda i ser d´una sola peça ja que si hi ha qualsevol fuga, podria sortir fum a l´exterior o entrar massa aire i així perdre eficàcia .
Tambè la porta ha de tancar el més hermètica possible , hi ha  dissenys que els  donen una entrada fixa per la part superior per la qual l´aire que entra ajuda mantenir el vidre net. Només per aquest fet, el rendiment baixa moltíssim.
Els 3 primers metres del  tub del fum, si es deixen sense la doble capa , que normalment per sistema ja es posa , i es fa cambra d´aire amb sortida que doni a una altra habitacio, s´aprofitara molta part de la que surt directa a l'exterior. Només cal anar a la teulada, posar la mà a la sortida i de vegades t´acalentes més allí que davant del foc.
En aquest cas de la foto, s´ha tret tot el material refractari de metall i totxos, també el calaix de la cendra , guanyant així el doble d´espai. S'hi  poden posar troncs i fins i tot soquetes que tal com vénen de fàbrica , poden ser molt temptadors a la vista però poc pràctics i eficaços. De posar llenya cada hora a cada 6, hi ha molta diferència . Només per aquest motiu,  molts ja renuncien la instal.lació , perdent la gràcia que si convé s´obre la porta i tenim una font d´energia que a la vegada es terapèutica ( fosfenisme ) i ens facilita la preparació dels aliments d´una manera molt més natural , qui provi la carn , els calçots , les patates al caliu  , cargols , escalivada , i tantes altres menges, sap de què es tracta .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada